Caravanbanden

Als de wintermaanden voorbij zijn kijkt menig caravanbezitter halsreikend uit naar het moment dat de caravan van stal kan worden gehaald en men er weer mee op uit kan trekken naar zijn of haar favoriete plekje. Het interieur krijgt een schoonmaakbeurt maar minstens zo voornaam zijn de banden!!

Wanneer vervangen?
De banden vormen een zeer belangrijk onderdeel van uw caravan en daarom is regelmatig controleren op slijtage beslist noodzakelijk. Banden van caravans slijten nauwelijks door het aantal kilometers dat er mee gereden wordt; er worden maar weinig banden vervangen waarvan het profiel is afgesleten.
Veel banden gaan op termijn wel droogtescheurtjes vertonen, waardoor de kans op een klapband toeneemt.

Wij hebben de stelregel van de BOVAG ter harte genomen en adviseren onze clienten om een caravanband na 5 jaar te vervangen. De leeftijd staat op de band vermeld middels de DOT-code: tot 2000 in 3 cijfers; voorbeeld 400= week 40 van het jaar 1990 na 2000 in 4 cijfers; voorbeeld 2400= week 24 van het jaar 2000.

Het laadvermogen
Doordat caravans steeds groter worden en de uitrusting steeds rijker/luxueuzer wordt wordt ook het gewicht van de caravan als maar zwaarder en daarom worden er voor het onderstel ook zwaardere assen gebruikt. Omdat het totale gewicht door slechts twee bandjes gedragen wordt zijn de eisen die aan een caravanband gesteld worden zeer hoog. Het laadvermogen moet aansluiten bij de totale asdruk van de caravan.

Wij adviseren een band te kiezen met een iets hoger draagvermogen, ca. 25 tot 50 kg per band, zodat u extra reserve heeft als de caravan iets wordt overbeladen.

Op elke band staat de loadindex van de band vermeld.
Zo staat een loadindex van 90 voor een draagvermogen van 600 kg. De asdruk mag in dit geval 2x600 (= 1.200 kg) zijn.

Klapband
Als een caravan te zwaar wordt belast en ook de bandenspanning te laag is, wordt het risico van een klapband krijgen groot. Mogelijke gevolgen zijn een onbestuurbare combinatie en ernstige caravanschade. Controleer daarom regelmatig de bandenspanning. Voor een trekauto geldt dat de spanning hoger is dan bij normaal gebruik. Breng de spanning op het maximaal toegestane niveau.

Stikstof
Uw banden kunnen ook worden gevuld met stikstof. Het voordeel van stikstof is constante spanning. Het rijgedrag van uw combinatie verbetert, waardoor de banden minder snel zullen slijten.
Een met stikstof gevulde band wordt herkend aan het groene ventieldopje.
Voor de kosten hoeft u het niet te laten !


[ HOME ]


 Korst Banden B.V.
webdesign: Fur Group

Korst Banden B.V.
Bedrijvenweg 4
4793 SK  Fijnaart
Nederland
T :
F :
E :
I :
+31 (0)168 - 46 22 44
+31 (0)168 - 46 34 81
info@korstbanden.nl
www.korstbanden.nl